Hoppa till innehållet
Choose language
  • Hem
  • Nyheter
  • Göteborg Film Festival vill skapa jämställd bransch

Göteborg Film Festival vill skapa jämställd bransch

I Hollywood är 96% av filmregissörerna män. I Europa är 81% av filmerna regisserade av män. Av alla filmer som visats på svensk bio hittills i år är endast 20% regisserade av kvinnor. Det vill Filmfestivalen ändra på med start under 2020 års festival.

Över hela världen finns det filmskapare, filmarbetare och aktivister som kämpar för en mer jämställd filmindustri och år 2020 har inom filmbranschen pekats ut som jämställdhetens år. Ett initiativ som har inspirerat Filmfestivalen är #5050×2020-projektet. Filminstitut, filmfestivaler och andra branschaktörer runt om i världen har anslutit sig till initiativet med målet att uppnå jämställdhet i sina verksamheter till 2020.

200 filmer regisserade av män och 200 filmer regisserade av kvinnor kommer att visas under Filmfestivalen. Jämställdhet är däremot inget nytt inom verksamheten, där man arbetat med frågorna sedan 40 år tillbaka i tiden. 2019 var 42% av filmerna som visades regisserade av kvinnor.

– Men att medvetet gå in från start och skapa ett jämställt program har resulterat i flera viktiga diskussioner om urvalsprocesser, kvalitet och feminism med publik, filmskapare och bransch. Det vill vi fortsätta med, säger Mirja Wester, VD.