Hoppa till innehållet
Choose language

Intryck som består

Vissa saker måste upplevas fysiskt. Både för att de är världsunika (som Göteborgs skärgård) och för att de riktigt stora idéerna enbart kan födas när människor med helt olika perspektiv möts under internationella kongresser.

Annika Hallman: Göteborg är som en liten metropol med allt inom gångavstånd – den goda maten, kulturen, nöjesparken, boendet och själva kongressfaciliteterna. Foto: Peter Kvarnström/Göteborg&Co

Tajmingen är urusel för intervjun med Annika Hallman, chef för Göteborg & Co Möten/Convention Bureau. Den skulle handla om både de internationella hållbarhetspriser som haglat över Göteborg som besöksdestination och om 2019 som ett rekordår vad gäller antalet gästnätter (5 miljoner) och en turismomsättning på 33,9 miljarder kronor.

Så kom corona. Tydligt blir det ändå att företagen inom besöksnäringen och de samarbeten som gjort Göteborg till en av världens mest hållbara mötes­destinationer är ett stort och viktigt kluster vars existens vi tenderat att ta för givet.

– Förutsättningarna förändras, men vi kommer att ha nytta av den samverkan mellan staden, aka­demin och näringslivet som vi har byggt upp genom åren. Att behålla framtidstron är det viktigaste, säger Annika Hallman.

Det märkliga är att de attraktioner som lockat miljontals besökare till Göteborg har kommit till un­der historiskt svåra tider. Den 8 juli 1918 invigdes landets första mässa i Göteborg – Svenska Mässan. 1918 var en dramatisk period i Sveriges historia med livsmedelsbrist, växande klassklyftor och social oro. Bara några år senare, 1923, firade Göteborg sitt 300-årsjubileum (två år för sent på grund av sviterna från första världskriget) med jubileumsutställning och invigning av nöjesparken Liseberg.

I över hundra år har Göteborg satsat modigt på kongresser, mässor och turister. Varför har det varit så viktigt för en stad i Göteborgs storlek?

– Möten mellan världsledande specialister både förädlar och sprider kunskap som hela staden har nytta av på lång sikt. Kontakterna som knyts och nätverken som skapas utvecklar de samhällen där det sker. De attraherar företag, kompetens, talanger, studenter och forskare, säger Annika Hallman.

För universitetens kvalitet är ett globalt utbyte en förutsättning. Med vetenskapliga kongresser i Göteborg för man samman världsledande forskning med näringslivet och ibland aktiviteter ute i samhället, som 2018 när en stor strokekongress med världens främsta strokeforskare också höll föreläsningar i sko­lor och det ordnades ett ”Run against stroke” i stan.

– Göteborg har många forskningstunga företag som får en utökad och värdefull kontaktyta genom kongresser. Det finns också exempel på delegater som blivit så förtjusta i Göteborg, att de flyttat hit efteråt.

Arbetet att få stora kongressertill en destination betyder en insats som sträcker sig över många år, och kräver både samarbete och många tim­mars insatser utanför arbetstid av de lokala mötesambassadörerna. Det vet professor och överläkare Helena Brisby, som tillsammans med professor eme­ritus Björn Rydevik och professor Adad Baranto utgör den lokala organisationskommittén för Eurospine 2021 – en internationell kongress om utredning och behandling av sjukdomar och skador i ryggen.

– En internationell kongress ger möjlighet att lyssna på och samverka med läkare, forskare och

 representanter från industrin från hela världen som är i frontlinjen inom samma specialitet. Det blir kreativa dagar som ger energi långt efteråt.

– Det är såklart extra roligt när just den här kongressen kommer hit. Göteborg är en bra stad för interaktioner. Internationella kongresser av den här digniteten kan ge konkreta idéer till den kliniska vardagen, men skapar också möjligheter att träffa personer med vilka man kan planera nya studier som i sin tur kan föra vården framåt.

Utan att förringa de svåra tider som många före­tagare, hotell och restauranger nu upplever, tycker Annika Hallman att hon är i världens bästa bransch.

– Det är otroligt givande att få ha en fot i akade­min, näringslivet och staden med internationell koppling. Att få uppleva triple helix varje dag.

En manifestation för framtidstro. Albert Einstein höll sitt Nobeltal på Liseberg 1923 efter turbulenta år i världshistorien. Foto: Liseberg

Artikeln publicerades i Magasin Göteborg 2020. Läs hela tidningen digitalt här. Magasin Göteborg ges ut av Näringslivsgruppen på Göteborg & Co och Business Region Göteborg. Temat för årets magasin är Hållbar tillväxt – för alla.

Text: Ulrica Segersten.