Hoppa till innehållet

Sök

Vad söker du efter?

Engångsfria evenemang för en hållbar framtid

Resan har börjat

Våren 2020 beslutade Göteborgs Stad att stadens förvaltningar och bolag ska arbeta för att minska användningen av engångsartiklar. I den regionala avfallsplanen ”Göteborgsregionen minskar avfallet” står specifikt att kommunerna ska minska användningen av engångsartiklar med 50 procent till 2030.

För ett par år sedan antog även Göteborgs Kulturkalas ett ambitiöst mål: att innan 2021 kunna skapa engångsfria evenemang. Förhoppningen är att evenemangens kraft ska kunna fungera som förändringsmotor med nya beteenden som exempelvis minskad nedskräpning till följd. 

Detta är berättelsen om vår satsning med inspiration för både små och stora evenemang. Här hittar du vägledning, kommunikationsmaterial och konkreta råd.

Projektet genomförs i samverkan med Kretslopp och vatten, Göteborgs stad och delfinansieras av Avfall Sverige och Naturvårdsverket.

Ett startskott för ett engångsfritt samhälle

Vi vill redan nu skapa förutsättningar för ett samhälle utan onödiga engångsprodukter. Men för att nå dit krävs en storskalig beteendeförändring och nya koncept som fungerar både i vardagen och på evenemang. Med Göteborgs Kulturkalas som utgångspunkt prövar vi nu modeller som ska hjälpa oss att tillsammans minska nedskräpningen samt öka medvetenheten om olika materials påverkan på naturen.

Foto: Light My Fire.

Engångsfria Evenemang är ett projekt med målet att göra Göteborgs Kulturkalas till ett hållbart och skräpfritt evenemang, samt att testa idéer som kan spridas till andra evenemang i landet. Vi tror att stadsnära evenemang kan vara ett start­skott för det samhälle vi vill ha året runt – både före, under och efter evenemangen.

Evenemangets kraft ska ge uppmärksamhet åt och stärka vårt rika kulturutbud och på så sätt bidra till att Göteborg upplevs som en mer attraktiv stad att bo och leva i men även att besöka. I detta sammanhang har Engångsfria Evenemang vuxit fram som ett praktiskt exempel på hur man kan genom­föra hållbara evenemang, men också som ett inspirerande startskott för det engångs­fria samhälle som vi behöver eftersträva.

Vill ni använda er av pantsystem?

Vill din stad, ditt evenemang eller företag också använda er av pantsystem, minska ert avfall eller göra andra satsningar i den här riktningen? Kolla in vår broschyr Engångsfria Evenemang – Så här gjorde vi för att ta del av praktiska råd och tips. Här publicerar vi också allt det kommunikationsmaterial som vi tagit fram till det storskaliga pantsystem som vi tänker lansera till nästa upplaga av Göteborgs Kulturkalas 2021.*

Foto: Light My Fire.

Kommunikationsmaterial

Bordspratare
Informationsblad
Q&A till matförsäljare
Pantstationsskylt med instruktioner
Restauratörsskylt
Annons om pantsystemet
Puffar för PantaPå-appen

*På grund av covid-19-pandemin ställdes Göteborgs Kulturkalas 2020 in och lanseringen av det nya pantsystemet sköts upp till 2021.

Engångsfri destination för en hållbar framtid

Från och med januari 2024 måste större försäljare av mat eller dryck i engångsförpackningar av plast erbjuda sina kunder flergångsförpackningar.…

Filip Eklund

Hållbarhetsutvecklare
+46 31 368 42 78

Prenumerera på Göteborg & Co:s nyhetsbrev

Vill du ha kontinuerliga uppdateringar från Göteborg & Co i din mailkorg?

Registrera